Witlof

Als kind was ik geen amateur van witlof. Toen was de lof ook nog beduidend bitterder dan tegenwoordig en de kindersmaak is niet erg ingesteld op bitter.
Een weinig toegepaste bereidingmethode is gecaramelliseerde witlof.
Snijdt witlof over de lengte middendoor.
Verhit in een grote koekenpan een dun laagje arachideolie.
Als de olie goed heet is de witlof met de snijkant in de pan leggen. Het vuur goed hoog houden en de pan af en toe schudden om vastbakken te voorkomen.
Als de lof aan de onderkant mooi bruin is de lof omkeren.
Alle snijkanten met zout bestrooien en weer omkeren.
Giet een kopje warm water in de pan en breng dit aan de kook. Nu een klein kwartier zachtje laten koken. Nu kunnen eventueel fijngesneden gedroogde tomaten worden toegevoegd voor extra smaak. Zodra de lof gaar is (even prikken in de stronk) uitnemen en serveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten